Saturday, August 29, 2009

On Brother Lawrence Spitzig's Demise

This is a message from Brother Vincent Corkery.

Dear Peter,
This is a response comment on the tribute to Br Lawrence in Malaysian Insider.
You may find it interesting, from an old Michaelian.

Thank you, Brother Vincent.

http://www.themalaysianinsider.com/index.php/opinion/markus-lim/36134-hilang-sebutir-permata-brother-lawrence-spitzig-1918-2009

Written by ROBINS, August 28, 2009
Terima kasih Markus untuk mengongsi pengalaman anda semasa berada si sebuah sekolah La Salle. Saya juga merupakan bekas pelajar sebuah sekolah La Salle, St Michael, Ipoh. Saya amat sedih apabila mendengar pemergian para Brothers.
Saya betul-betul berharap para alumni sekolah-sekolah La Salle dapat mengusahakan sesuatu yang boleh berfungsi sebagai peringatan kepada jasa rahib-rahib ini. Mungkin kita boleh usahakan satu buku yang menceritakan kesusahan dan sumbangan mereka dan biarlah buku itu diterjamahkan kedalam semua bahasa org Malaysia.
Mungkin saudara Markus boleh mengirim artikel ini kepada akhbar bahasa-bahasa Melayu, Mandarin dan Tamil. Disaat-saat sebegini rakyat Malaysia memerlukan contoh-contoh yang mengajak mereka berfikir diluar batasan bangsa dan agama.
Sekian. "QUIS UT DEUS

2 comments:

Anonymous said...

i've nursed Brother Lawrence in High Dependency Unit (HDU) in Assunta Hospital. He is indeed a nice man. He told me alot about SMI.

loh kok hoong said...

Pengorbanan para La Sallian Brother telah banyak menyumbang kepada pendidikan di Malaysia.

Sifat-sifat kemuliaan mereka patut dicontohi oleh semua warga pendidik agar proses pembinaan modal insan negara dapat dilaksanakan dengan jayanya.

Terima Kasih Brothers.